Tradicionālie Vidzemes ēdieni šodienas ēdienkartē

2017. gadā Ruckas mākslas rezidenču centrs īstenoja projektu “Tradicionālie Vidzemes ēdieni šodienas ēdienkartē”, kura laikā Cēsu apkaimes kulināro mantojumu pētīja četras antropoloģes – Santa Zirne, Liāna Ivete Beņķe, Anete Vanaga un Anete Stuce. Viņas viesojās pie Amatas, Cēsu, Līgatnes, Pārgaujas, Priekuļu, Raunas, Vecpiebalgas novadu saimniecēm un saimniekiem, lai iepazītu viņu ēdienu gatavošanas pieredzi un atmiņu stāstus. Pētījuma laikā tika ievāktas dažādas senākas un ne tik senas receptes, iepazīstot to izcelsmi un izzinot dažādus praktiskus risinājumus virtuvē un ārpus tās.

Projekta noslēgumā pusdienotavā “Jāņoga” Cēsīs notika meistarklase, kuras laikā antropoloģes dalījās ar dažādu saimniecību virtuvēs uzzināto, savukārt “Jāņogas” pavāri radošā interpretācijā piedāvāja nogaršot pēc ievāktajām receptēm gatavotos ēdienus. Ievāktās receptes apkopotas digitālā brošūrā, kuru iespējams lejupielādēt ŠEIT.

Projekta “Tradicionālie Vidzemes ēdieni šodienas ēdienkartē” īstenošanu atbalstīja Vidzemes plānošanas reģions un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Saistītās ziņas