Šopiektdien, 14. jūlijā plkst. 18:00 Ruckas mākslas rezidenču centrā Cēsīs norisināsies pasākumu cikla “Antropocēnā laikmeta pavārgrāmata – ēdieni izdzīvošanai nākotnē” atklāšanas pasākums, kurā mākslinieki Zane Cērpiņa (LV/NO) un Stahl Stenslie (NO) iepazīstinās publiku ar projektu un piedāvās nobaudīt nākotnes garšu: baudīsim radiāciju, nākotnes vistu un skudru pastēti!
Antropocēnā laikmeta pavārgrāmata ir pētniecisks interdisciplinārās mākslas projekts, kas izskata alternatīvās ēdienu ieguves iespējas nākotnē. Kā pabarosim mūsu planētu, kad iedzīvotāju skaits sasniegs 10 miljardus? Ko ēdīs nākamās paaudzes, neskaitot šī laika pārtikas atliekas? Ņemot vērā jauno ģeoloģisko ēru – antropocēna laikmetu, kļūst skaidrs, ka “ekoloģiskā katastrofa jau ir notikusi”. (Timotijs Mortons)
Atklāšanas pasākuma ietvaros mākslinieki sniegs lekciju “Ekoloģiskās krīzes ēdieni”, kurā runās par idejām un projektiem mākslā, dizainā un zinātnē, kas izstrādāti nākotnes ēdienu tēmas ietvaros. Pasākums norisināsies brīvā gaisotnē, un tās laikā tiks pasniegts īpašais piedāvājums no nākotnes ēdienkartes.
Runāsim par nākotnes proteīnu ieguves alternatīvām un prognozēsim, kad sāksim uzturā lietot insektus. Uzzināt, vai esam tam gatavi, mums palīdzēs Cēsu ēstuves “Jāņoga” šefpavāra Jāņa Sproģa sagatavotā uzkoda “Ant(i) pasti” jeb skudru pastēte. Turpināsim ar pamatēdienu: “Eko-krīzes komforta maltīte”, kurā spekulēsim par jauno antropocēnā laikmeta garšu piedāvājumu: mikroplastiku, radiāciju, skābo lietu un citām tradicionālajā virtuvē svešām garšvielām. Pamatmaltīti papildinās antropocēno laikmetu raksturojošs ēdiens – “Nākotnes vista”. Klāt tiks servēta arī “Anti-radiācijas čatniju izlase”, kurā katrs varēs izvēlēties savam dzīvestilam atbilstošu čatniju, balstoties uz radiācijas veidu, kādu ikdienā uzņemam. Saldajā ēdienā runāsim par tēmu: “Ķermenis kā restorāns” un nobaudīsim uz vietas servētu desertu, kuru vēl saldāku padarīs nākotnes “bez-bišu medus”. Pasākumā arī neiztikt bez vīnu izlases “Radioaktīvā zeme”, jo kā gan labāk nogaršot radiāciju!
Aicināti ir visi un ikviens. Būs iepēja piedalīties diskusijā par savu nākotnes ēdienu vīziju un pieteikt receptes topošajai publikācijai. Izņemot saldā ēdiena pasniegšanu, kas veltīts tēmai “Ķermenis kā restorāns”, pasākums ir draudzīgs arī bērniem.
Vēlams iepriekš pieteikt dalību pasākuma Facebook lapā: www.facebook.com/anthropocene.cookbook, lai zinam, cik lielu galdu klāt.
Vairāk informācija: www.anthropocenecookbook.com
Pasākums ir tapis sadarbībā māksliniekiem piedaloties Ruckas starptautiskajā mākslas rezidenču proogrammā; un ar Cēsu Kultūras un Tūrisma centra, kā arī Ziemeļvalstu un Baltijas mobilitātes programmas „Kultūra” finansiālu atbalstu. Pasākums ir iekļauts “Rīgas-Gaujas reģiona 2017 – Eiropas gastronomijas reģiona” programmas ietvaros.